preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marčana

 > Naslovnica
oglasna ploča

Razredni projekt 3. razreda OŠ Marčana - "Napravi malu Dolittle igru"

Autor: TINA ŠARIĆ, 22. 11. 2020.

„Napravi malu Dolittle igru„ naziv je razrednog projekta 3. razreda OŠ Marčana uz čitanje djela Priča o Doktoru Dolittleu (Hugh Lofting) .

Učenici su za vrijeme čitanja vodili bilješke -  zapisivali likove, mjesta radnje i najvažnije događaje. Cilj aktivnosti bio je da učenici znaju čim više o knjizi kako bi mogli igrati igru „Napravi malu Dollitle igru“. Ova ekološka društvena igra,  namijenjena je igri u parovima ili skupinama, a njena je posebnost da se tijekom igranja igre, sama igra stvara. Svakim sljedećim igranjem, igru se nanovo stvara. Ekološke je naravi zbog toga što se za njezinu izradu koristi otpad (kartonske kutije) i papirići koje se mogu reciklirati.

Preduvjet za igranje ove igre je pročitano djelo Priča o doktoru Dolittleu, a tko nije pročitao, igru neće biti u mogućnosti igrati.

Nakon igre učenici su uživali stvarajući literarna djela izmjenjujući događaje umetanjem novog lika- zmije.

Njihove radove pogledajte u nastavku.

Učiteljica: Nina Pliško


 

Moja priča o doktoru Dolittleu ( Lea Kuftić)

Jednog dana u Africi doktor je pronašao zmiju po imenu Zmij-Zmij.

Doktor je šetao sa svojim životinjama. Zmij-Zmij je ugrizla Đipa. Jako ga je boljelo dok nije došao doktor. Doktor mu je dao lijek pa  je prošlo, ali je počeo jako lajati na Zmij-Zmij.  Došlo je do velike svađe. Smirili su se i otišli natrag u Puddleby. U Puddelby-u su bili mirni, a Zmij-Zmij više nije grizla. Doktor je nahranio svoje životinje. Nedostajala im je Afrika. Doktor im je rekao da će se jednom vratiti.

Životinje više nisu bile tužne jer su se veselile putovanju.

 

Moja priča o doktoru Dolittleu ( Lana Dembić)

Doktor Dolittle  je živio u gradu Puddleby. U kući je imao puno ljubimaca.

Njegova sestra Sarah Dolittle nije htjela imati ljubimce. Doktor je imao jednu zmiju, volio ju je i nazvao Zi-ZI. Što je doktor imao više ljubimaca ljudi su mu se više rugali. Polinezija je doktora naučila životinjski jezik. Zi-Zi je pomagao. Jednog dana došao je konj jer nije imao dobar vid. Konj je dobio zelene naočale, zelene poput zmije.

Doktor je odlučio da će biti veterinar jer je lako liječio životinje. Doktor je imao životinjsku obitelj.

Moja priča o doktoru Dolittleu ( Lana Bolonović)

Na palubi doktor Dolittle razmišlja kako da pronađe dječakova ujaka, na koji način i čime.

Dječaku jako nedostaje njegov ujak, doktor Dolittle ga tješi. Doktor  pozove orlove da mu pomognu pronaći dječakovog ujaka tako da ga traže po moru. Dječak i doktor gledaju i traže ujakove stvari , dječak se  jako brine za ujaka. Orlovi su pronašli ujaka na stijeni. Dječaka su razveselile dobre vijesti. Ujak i dječak su otišli na lijepu večeru. Doktor Dolittle opazi jednu veliku dugačku zmiju, pas Đip odmah nanjuši zmiju i iste sekunde uhvati zmiju i baci je u vodu.

Doktor Dolittle je jako ponosan na Đipa te ga je odveo na večeru bez straha da će se zmija vratiti.

Moja priča o doktoru Dolittleu ( Antonela Petričević)

Doktor i njegove drage životinje su se izgubile u džungli, išli se amo-tamo sve dok nisu naišli na put. Dok su oni tražili put, vojnici su ih ulovili.

Polinezija je tiho prošaptala Či- Čiju da su se doktor i životinje izgubili. Kraljević sjedi na klupi iščekujući zalaz sunca dok ga je zmija tiho promatrala i spremala se pojesti ga. Baš u tom trenutku sunce je zašlo, kraljević je uočio zmiju i stavio je u kavez pa u tamnicu s doktorom  Doktor je upitao zmiju kako se zove i zmija mu odgovori Ankica. Doktoru se ime baš nije svidjelo, ali je samo mirno gledao u Ankicu i ništa nije govorio.

Zmija je bila zbunjena. No nakon nekog vremena su počeli razgovarati i zabavljati se.

 

Moja priča o doktoru Dolittleu  ( Katrin Šestan)

Kad je doktor postao bogat kupio je novu kuću i hranu za životinje.

Doktor i životinje su išli šetati u šumu, a zatim je Tu- Tu čuo nešto u grmu i vidio zmiju. Doktor ju je pogledao i rekao da joj nije dobro. Doktor ju je odnio kući i izliječio. Odlučio je da će ju zadržati pa su joj životinje dale ime Krisstofer. Jednom su doktor i Krisstofer otišli u šetnju i tada je Krisstofer nestao. Doktor ga je tražio posvuda, nije ga mogao naći pa je zvao sve životinje da mu pomognu. Ni one ga nisu mogle pronaći pa su se sjetili Polinezije i kako je ona bila najbolji lovac na zmije.

Pozvali su Polineziju, ona je našla Krisstofera ali našla je i njegovu curu pa su svi sretno živjeli zajedno.

 

Moja priča o doktoru Dolittleu  ( Nika Radolović)

John Dolittle  opet je kod kuće u Puddlebyu sa svojim životinjama. Životinje su cijelo jutro ležale na suncu. Vidjeli su Sarah koja je došla s vijestima.

Doktor upita Sarah što se dogodilo. Sarah je dobila pismo od lastavica. Doktor mora brzo poći u Afriku. Brzo se mora spremiti i kod pomorca da mu posudi brod. Ah, uzdahne doktor, opet mora putovati. Otišli su na dugo putovanje, prolazili su dani i noći. Sve dok nisu došli na afrički otok, ovog puta nisu udarili u greben. Polinezija je došla ispred doktora sva u panici. Rekla je da doktor smjesta dođe jer neka strana otrovna zmija plaši majmune. Došli su do majmuna Gic-Gic kad je vidio zmiju odmah je htio pobjeći natrag na brod. Doktor je povukao Gic-Gica i stavio ga na stablo u krilo velikoj gorili. Doktor je uzeo zmiju i stavio na brod te odvede kući u Puddleby. Porazgovarao je s njim i pitao zašto je napadala. Ona je odgovorila da se izgubila i uplašila. Đip, Pat-Pat i doktor su je odvezli u mjesto u kojem živi .

Pao je snijeg, doktor i životinje su se okupili oko vatre i čitali priče.

Moja priča o doktoru Dolittleu  ( Matea Čalić)

Kad je doktor došao su putovanja iz Afrike na prozor mu pokuca Polinezija i reče da su zmije nestale. Doktor se spakira i odmah ode do mornara po brod. Upita ga smije li ponovo posuditi brod.  

Ukrcali su se i putovali jako jako dugo. Opet su ugledali greben ali doktor reče da se ovaj put neće sudariti s njim. Naišli su na kraljev dvorac, doktor je krenuo kraljevim vrtom. Polinezija mu reče da ne ide tim putem jer su našli put kroz džunglu, a ne kroz vrt. I pođu džunglom. Kralj ih je ugledao  i odmah poslao vojsku na njih. Gic-Gic je trčao koliko su ga noge nosile. Či-Či ih je ugledao i pokazao im sklonište. Otišli su do Zemlje Majmuna. Doktor ima kaže da mu sagrade kuću. Napravili su mu kuću od bambusa. Uklopila se uz prašumu, reče mu Đip. I eto nezgode, počela je jaka kiša.

Već sutrašnji dan pojavila se zmija koja je bila glavna, zvala se Lu-Pan. Zmija je otišla s njima u Puddleby i živjela sretno s doktorom i drugim životinjama.
CMS za škole logo
Osnovna škola Marčana / Marčana 166, HR-52206 Marčana / os-marcana.skole.hr / ured@os-marcana.skole.hr
preskoči na navigaciju