preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marčana

Informatika

Natjecanje iz informatike

Autor: Sanela Bodiš, 10. 3. 2021. 09:29

Učenici 6. i 8. razreda su sudjelovali na školskom natjecanju iz informatike 3. veljače. Odlične rezultate su postigli učenik 6. razreda, Marko Prenc te učenica 8. razreda, Maria Burić čime su se plasirali na županijsko natjecanje.

Županijsko natjecanje je održano 3. ožujka 2021. u OŠ Veli Vrh. Naši učenici su i ondje postigli izvrsne rezultate. Učenica Maria Burić je osvojila 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike, a učenik Marko Prenc 4. mjesto u kategoriji Algoritmi.

Čestitamo svim našim učenicima na sudjelovanju i postignutim rezultatima!
 


 

 [više]

SUDJELOVANJE NA 3. KOLU CROATIAN MAKERS LIGE

Autor: Sanela Bodiš, 5. 3. 2020. 20:26

Od 17. do 22. veljače se održalo 3. kolo Croatian Makers lige, natjecanje iz robotike i programiranja za osnovnoškolsku djecu s mBot robotima.

Sudjelovalo je gotovo 1000 natjecatelja u 260 timova, a natjecali su se u 28 regionalnih centara u Hrvatskoj te istovremeno rješavali zadatke.

Svi sudionici su na natjecanju istovremeno programirali robote i rješavali zadatke praćenja linija, prepoznavanja prepreka i davanja signala. Novost ovog kola je da su natjecatelji u starijoj dobnoj skupini su po prvi put u Ligi koristili i robotsku hvataljku kojom je robot premještao predmete.

Tema ovog kola i cijelog natjecanja je “Putovanje svemirom” te je zadatak 3. kola bio isprogramirati robota da prođe polje asteroida, susretne se sa svemircima te dođe na udaljeni planet (pogledajte kratki intervju sa strane).

Natjecanje je organizirano u OŠ Veli Vrh 20.2.2020. od 17:00 do 21:00 h. 
Učenici 5. razreda rješavali su zadatak mlađe dobne skupine te se plasirali na 3. mjesto od ukupnih 8 u regiji Istra. Učenici 7. i 8. razreda rješavali su zadatak starije dobne skupine i plasirali se na 5. mjesto od 8 skupina regije Istra.
Čestitamo učenicima na postignutim rezultatima, a 
OŠ Veli Vrh zahvaljujemo se na gostoprinstvu i ugodnoj atmosferi!


 

 [više]

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Autor: Sanela Bodiš, 1. 2. 2020. 09:13

Učenici OŠ Marčana su 27. siječnja prigodnim sadržajima obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti. Učenici 7. i 8.razreda su  još 16. siječnja posjetili kino Valli u Puli gdje su pogledali projekciju filma Dnevnik Diane Budisavljević, dokumentarno - igrani film koji na potresan način govori o vremenu kada se ljudski život obilježavao brojem te o stradanju djece u ustaškim logorima na području NDH. 
Cilj aktivnosti bilo je upoznavanje učenika s temom holokausta i važnosti obilježavanja toga dana jer kao što kaže Voltaire: «Onaj tko zaboravlja zločin postaje njegov sudionik.

Nakon projekcije filma učenici su posjetili Memo muzej u Puli gdje su se uz stručno vodstvo prof. Filipa Zoričića upoznali sa povijesti svakodnevnice u drugoj pol. 20.st. grada. Nakon "teških" povijesnih tema koje se ne smiju zaboraviti, učenici su se ipak razveselili sa zanimljivim postavom muzeja, najinteresantijim možda po tome što su svaki od izloženih eksponata mogli dirati a u neke se i udobno smjestiti. :-) 
 


 

 [više]

HOUR OF CODE

Autor: Sanela Bodiš, 19. 12. 2019. 19:54

Učenici od 5. do 8. razreda na satovima informatike obilježili su od 9.12. do 12.12.2019. raznim aktivnostima sat kodiranja, poznatim pod nazivom Hour of Code. Sat kodiranja jednosatni je uvod u programiranje, osmišljen za demistifikaciju kodiranja i kao dokaz da svatko može naučiti osnove. Cilj masovnih kampanja je da deseci milijuna učenika isprobaju Sat kodiranja, događaj čija je svrha proslava tjedna podučavanja informatike i programiranja. Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti informatiku. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21-om stoljeću.


 

 [više]

Aktivnosti učenika na informatičkoj grupi

Autor: Sanela Bodiš, 4. 12. 2019. 17:28

Učenici predmetne nastave aktivno sudjeluju na informatičkoj grupi od početka nastavne godine. U 10. mjesecu sudjelovali su na međunarodnom naprednom robotičkom natjecanju MakeX čime smo opremu potrebnu za natjecanje dobili u trajno vlasništvo.
U 11. mjesecu održalo se 1. kolo Croatian Maker lige u kojoj su učenici mlađe dobne skupine osvojili odlično 2. mjesto, a učenici starije dobne skupine 6. mjesto u regiji Istra. Trenutno se pripremamo za 2. kolo CM lige.


 

 [više]

Prijava OŠ Marčana za MakeX European Open 2019. je odobrena

Autor: Sanela Bodiš, 2. 5. 2019. 09:41

OŠ Marčana će u 10.mjesecu 2019. godine sudjelovati u MakeX Challenge natjecanju.

 [više]

SLUŽBENI REZULTATI CM ROBOTIČKE LIGE

Autor: Sanela Bodiš, 18. 3. 2019. 23:44

Od 21. veljače do 1. ožujka trajalo je 3. kolo Croatian Makers lige. Na natjecanju se okupilo više od 1200 natjecatelja u 340 timova iz Hrvatske.

Ovo kolo je bilo “fizičko” – natjecatelji su se okupili u regionalnim centrima i istovremeno rješavali zadatak programirajući mBot robote i koristeći senzore za boju – dodatke za robote koje je IRIM donirao svim ustanovama u projektu početkom godine.

U trećem kolu natjecanja u ovoj školskoj godini natjecatelji su programirali robote da, ovisno o boji podloge, voze određenom stazom te komuniciraju s drugim robotima.

Učenici mlađe dobne skupine pod mentorstvom učiteljice informatike, Sanele Bodiš, osvojili su 2. mjesto , a učenici starije dobne skupine 1. mjesto u regiji Istra 2. Čestitamo na odličnim rezultatima i zahvaljujemo domaćinu natjecanja, OŠ Veli Vrh Pula!


 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 CMS za škole logo
Osnovna škola Marčana / Marčana 166, HR-52206 Marčana / os-marcana.skole.hr / ured@os-marcana.skole.hr
preskoči na navigaciju