preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marčana

Robotika

vijesti

1. KOLO CM LIGE

Autor: Sanela Bodiš, 8. 1. 2021. 11:46

Učenici 6. razreda Mihaela Petričević, Tina Gortan, Marko Prenc i Kristina Jakša i u ovoj školskoj godini sudjeluju u Croatian Makers natjecateljskoj ligi pod mentorstvom učiteljice informatike, Sanele Bodiš. 
U prvom kolu mBot robot je imao zadatak istraživanja planeta prije nego krene prema svemirskoj postaji s koje ga čeka povratak na Zemlju. Učenici su izradili program kojim će robot istraživati prostranstva novog planeta i pripremiti se za lansiranje u svemir. Učenici su postigli izvrsne rezultate te u pojedinačnom poretku u našoj regiji zauzeli 1., 2., 3. i 14. mjesto. Čestitamo našim učenicima na odličnom rezultatu i veselimo se sljedećim kolima CM lige.


 

 [više]

SUDJELOVANJE NA 3. KOLU CROATIAN MAKERS LIGE

Autor: Sanela Bodiš, 5. 3. 2020. 20:26

Od 17. do 22. veljače se održalo 3. kolo Croatian Makers lige, natjecanje iz robotike i programiranja za osnovnoškolsku djecu s mBot robotima.

Sudjelovalo je gotovo 1000 natjecatelja u 260 timova, a natjecali su se u 28 regionalnih centara u Hrvatskoj te istovremeno rješavali zadatke.

Svi sudionici su na natjecanju istovremeno programirali robote i rješavali zadatke praćenja linija, prepoznavanja prepreka i davanja signala. Novost ovog kola je da su natjecatelji u starijoj dobnoj skupini su po prvi put u Ligi koristili i robotsku hvataljku kojom je robot premještao predmete.

Tema ovog kola i cijelog natjecanja je “Putovanje svemirom” te je zadatak 3. kola bio isprogramirati robota da prođe polje asteroida, susretne se sa svemircima te dođe na udaljeni planet (pogledajte kratki intervju sa strane).

Natjecanje je organizirano u OŠ Veli Vrh 20.2.2020. od 17:00 do 21:00 h. 
Učenici 5. razreda rješavali su zadatak mlađe dobne skupine te se plasirali na 3. mjesto od ukupnih 8 u regiji Istra. Učenici 7. i 8. razreda rješavali su zadatak starije dobne skupine i plasirali se na 5. mjesto od 8 skupina regije Istra.
Čestitamo učenicima na postignutim rezultatima, a 
OŠ Veli Vrh zahvaljujemo se na gostoprinstvu i ugodnoj atmosferi!


 

 [više]

HOUR OF CODE

Autor: Sanela Bodiš, 19. 12. 2019. 19:54

Učenici od 5. do 8. razreda na satovima informatike obilježili su od 9.12. do 12.12.2019. raznim aktivnostima sat kodiranja, poznatim pod nazivom Hour of Code. Sat kodiranja jednosatni je uvod u programiranje, osmišljen za demistifikaciju kodiranja i kao dokaz da svatko može naučiti osnove. Cilj masovnih kampanja je da deseci milijuna učenika isprobaju Sat kodiranja, događaj čija je svrha proslava tjedna podučavanja informatike i programiranja. Svaki učenik trebao bi imati priliku naučiti informatiku. To pomaže njegovanju vještine rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati temelj za uspjeh u karijeri u 21-om stoljeću.


 

 [više]

Aktivnosti učenika na informatičkoj grupi

Autor: Sanela Bodiš, 4. 12. 2019. 17:28

Učenici predmetne nastave aktivno sudjeluju na informatičkoj grupi od početka nastavne godine. U 10. mjesecu sudjelovali su na međunarodnom naprednom robotičkom natjecanju MakeX čime smo opremu potrebnu za natjecanje dobili u trajno vlasništvo.
U 11. mjesecu održalo se 1. kolo Croatian Maker lige u kojoj su učenici mlađe dobne skupine osvojili odlično 2. mjesto, a učenici starije dobne skupine 6. mjesto u regiji Istra. Trenutno se pripremamo za 2. kolo CM lige.


 

 [više]

 CMS za škole logo
Osnovna škola Marčana / Marčana 166, HR-52206 Marčana / os-marcana.skole.hr / ured@os-marcana.skole.hr
preskoči na navigaciju