preskoči na sadržaj

Osnovna škola Marčana

 > Naslovnica
oglasna ploča

„ ČA JE MORE?“ – PROJEKT ZAVIČAJNE NASTAVE

Autor: Sanela Bodiš, 8. 5. 2019.

U projektu Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije pod nazivom „Ča je more?“, sudjelovali su svi učenici razredne nastave te produženog boravka OŠ Marčane i PO Loborika.

Ove je školske godine naglasak bio na izražavanju zavičajnim govorom Marčane i uže okolice, kao i na prisjećanju davno zaboravljenih riječi.  Sam naziv projekta „Ča je more?“, da naslutiti kako smo puno govorili o moru i životu u njemu. Uživali smo upoznajući morske stanovnike i zanimljivosti o njima. Doznali na koji nam način more koristi i shvatili kako ga moramo čuvati od onečišćenja.


 

Izvedba projekta započela je posjetom Aquariumu Pula, gdje smo upoznali mnoštvo biljnih i životinjskih stanovnika Jadranskog mora. Uslijedilo je predavanje znanstvenog suradnika Instituta Ruđer Bošković, prof. Andreja Jaklina o morskih organizmima. Na predavanjima prof. Jaklina naglasak je bio na onim morskim bićima koje smo odabrali po razrednim odjelima. Tako smo više doznali o zubatcu, dupinu, grdobini, raku grmalju, lignji, jastogu, srdelama, hobotnici, oradi i kovaču. Upoznali smo pobliže staništa u kojima radije borave, kako se hrane i  razmnožavaju i još poneku zanimljivost.  Uz pomoć interneta i lokalnog stanovništva doznali smo nekoliko legendi i uzrečica o odabranim morskim organizmima. Tako smo s pregršt informacija krenuli u realizaciju slikovnice.

Slikovnica je osmišljena na način da svaki razredni odjel stvara priču ili pjesmu o odabranoj morskoj životinji. Kasnije su priče prevedene na zavičajni govor. Tu nam je pomoglo i lokalno stanovništvo u prisjećanju nekih, sad već nažalost zaboravljenih riječi. Valja napomenuti kako smo bili oduševljeni i čudili se tim riječima koje su s vremenom pale u zaborav, no slatko ih je sad ponovo čuti među mlađim generacijama. Svaki je odjel zatim osmislio ilustraciju za svoju priču.

Kako bi se zavičajni govor Marčane i okolice mogao čuti i šire, uz slikovnicu smo priložili i CD sa zvučnim zapisima priča te smo uz pomoć učiteljice informatike CD obogatili s nekoliko igrica.

Po povratku sa zimskog odmora, odlučili smo naš projekt učiniti i vizualno prepoznatljivim te smo osmislili logo projekta. Ideja nije nedostajalo i bilo je teško odlučiti koji odabrati.

Kako smo cijelo vrijeme pričali o važnosti očuvanja mora i priobalja odlučili smo logo našeg projekta otisnuti na platnene vrećice te osvijestiti problem plastičnih vrećica kao i ostalog otpada koji ljudskim nemarom dospije u more. Šetnjom uz more sakupili smo morske naplavine te od njih izrađivali božićna drvca, mobile, razne slike i instalacije. Dizajnirali smo morsku kutiju – akvarij. Od glinamola,  fimo mase i gline izrađivali smo magnete i nakit s morskim motivima. Da sve popratimo i pjesmom, na satu glazbene kulture su četvrtaši uvježbali pjevanje na tanko i debelo istoimene pjesme „Ča je more“.

Ovim smo se projektom prisjetili zaboravljenih riječi te osvijestili važnost očuvanja istih kao i mora koje nam je poslužilo za motiv.

Sve što smo radili i naučili predstavit ćemo na Festivalu zavičajnosti koji će se ove godine održati u Umagu te na projektnom Danu škole. Naravno, na zavičajnom govoru.

Više fotografija možete pogledati u fotoalbumu Ča je more.

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Marčana / Marčana 166, HR-52206 Marčana / os-marcana.skole.hr / ured@os-marcana.skole.hr
preskoči na navigaciju